Citruskage – uden mel

Det er ikke kun kage man kan bruge citroner til. De har en evne til at forbedre mange ting. F.eks. kan du bruge citron til at holde andre frugter pæne. Et æble skåret i både bliver hurtigt brun og det gælder også for banan og en avokado. Her kan du bruge citronen til at undgå dette ved at dryppe lidt citronsaft på frugtkødet.

Citronsalt

Citronsalt kan du selv meget meget nemt lave. Du skal kun bruge salt … og citronskal. Find opskriften her.

Den nemme: Ca. en dl. salt (evt. SIKANIs Extra Fino) blandes med fint revet citronskal fra en hel citron, rør rundt og server.

Den der virkelig sparker til smagen: I en foorprocessor hældes ca. 1 dl groft salt, deri helt frisk citronskal fra en hel citron. blend til fint salt. Olierne i citronskallen gør noget helt fantastisk for saltet. 

Perfekt til eks. fisk, en rejemad, kyllingen der skal steges eller koges eller i den hjemmelavede dressing til salat.

I gang med citruskagen

Kog citronerne
Ja, den er god nok – kom citronerne i kasserolle, hæld vand på til det dækker og bring det i kog. Lad citronerne simre ved svag varme i 30-45min. til de er helt møre.

Hæld det varme vand fra citronerne over mandlerne og lad dem trække i 5-10min.

Mandler kan blive nemmere at afhinde, hvis du kun hælder halvdelen af citronvandet over mandlerne og efter de 5-10 min hælder vandet ud og hælder den sidste halvdel af det kogte citronvand over mandlerne og venter igen i et par minutter. Så er mandlerne meget nemme at smutte.

Lad citronerne køle af inden du bruger dem. Det passer nok meget godt med at du nu har smuttet alle mandlerne.

Tænd ovnen på 200/180 grader varmluft.

Pisk æg, sukker og vanilje i 3-4 min. til det er lyst og luftigt. Mens det pisker kan du skære citronerne i mindre stykker og husk at fjerne alle kerner, hvis der er nogen.

Nu skal der blendes. Citronerne, mandler, rasp, bagepulver, stødt kardemomme og lidt citronsaft blendes nu til en ensartet masse.

Denne citronblanding vendes i æggemassen til det er grundigt blandet.

Hæld dejen i en smurt 1 liters sandkageform, drys evt. med mandelflager og bag kagen i ca. 30 min til den er gylden og fast. Stik evt. i kagen med en tynd kniv eller strikkepind. Hvis der hænger våd dej ved er den ikke færdig. Giv den 5 min. mere og prøv igen.

Det bliver nemmere jo mere du bager … at fornemme, hvornår en kage er færdig. Så bare bag løs!

Når kagen endelig er færdigbag skal du lade den køle af. Jeg ved det er svært, men det gør altså noge godt for kagen at den lige får lov til at få noget ro.

Vi har valgt at servere lidt is til kagen. Denne gang blev det lidt mango-sorbet. Flødeskum er også godt til denne kage.

Citruskage – uden mel

6 personer

120 min.

Ingredienser

Kagen:

  • 2 stk. hele økologiske citroner (i alt ca. 250g inden kogning)
  • 185 g mandler
  • 200 g sukker
  • 4 stk. store æg eller 5 små
  • 1 stk. vaniljestang, kornene
  • 2 spsk. rasp, majsmel eller tørt hvedebrød
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • 2 spsk. citronsaft eller Limoncello (som du kan finde opskrift på her)

 

Drys

  • 25 g mandelflager
Fremgangsmåde

Kom citronerne i kasserolle, hæld vand på til det dækker og bring det i kog. Lad citronerne simre ved svag varme i 30-45min. til de er helt møre.

Hæld det varme vand fra citronerne over mandlerne og lad dem trække i 5-10min.

Tænd ovnen på 200/180 grader varmluft.

Pisk æg, sukker og vanilje i 3-4 min. til det er lyst og luftigt.

Skære citronerne i mindre stykker og husk at fjerne alle kerner, hvis der er nogen.

Blend citronerne, mandler, rasp, bagepulver, stødt kardemomme og lidt citronsaft til en ensartet masse.

Citronblandingen vendes i æggemassen til det er grundigt blandet.

Hæld dejen i en smurt 1 liters sandkageform, drys evt. med mandelflager

Bag kagen i ca. 30 min til den er gylden og fast.

Lad kagen køle af inden servering.

Del opskriften
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Print
Find SIKANI på