Økologisk proteinrigt specialmel​

En gammel hård hvede på Sicilien er blevet genoplivet

Tumminia

En af den mest eftertragtede historiske hvedesort er Tumminia, med lavt indhold af gluten og højt proteinindhold.

Bruges til bl.a. “Sorte brød” Castelvetrano, men også til knækbrød, pasta og pizzaer.

Sicilien er det ideelle grundlag for dyrkning af forskellige typer af hård hvede.

Tidligere var der mange lokale sorter af hvede; hver af disse blev stærkt knyttet til et bestemt område, og var derfor karakteristisk for et område og derved fik man de typiske lokale brød.

I dag er nogle sorter gået tabt, mens andre er blevet fordrevet af afgrøder som giver et højere udbytte.

Mellem det attende og nittende århundrede var Tumminia den mest dyrkede hvede da den var den eneste, der kunne sås i slutningen af marts.

Økologisk mel - tumminia - malet på stenkværne. Her ses deres kvære de bruger til at male melet. sikani
Der er lavet en aftale om at bevare Tumminia med Molini del Ponte, en familievirksomhed i Castelvetrano gennem fire generationer i Trapani provinsen. Hveden dyrkes af landmænd på vegne af selskabet, som høster og sender til møllerne. Her bliver det kværnet til mel på gamle møllesten.

Maiorca

Et andet mel, vi har, hedder Maiorca og svarer til en tipo 1. Velegnet til det hele, også kager. Bliver kaldt mormormelet, fordi bedstemødre brugte Maiorca til at lave slik af. Vidste du, at der er meget mel i lakrids? En anden sort, Pane Nero indeholder min 20% Tumminia. Der er flere andre sorter.

Alle sorterne fås i 1 kg, 5 kg, 10 kg og 25 kg, og de kan fås økologisk kværnet på de gamle stenkværne, økologisk kværnet på el-kværne eller som konventionel mel.

Det er langt at foretrække næsten glutenfrit mel fra en ursort, da gluten ikke er taget ud af melet med tvang, hvilket giver et bedre mel med højere smag og lang holdbarhed, når brødet er bagt.

Leverandøren har også lækre pastaer lavet på disse melsorte.

økologisk mel - tumminia - proteinrigt specialmel fra sikani

Tumminia – økologisk durum specialmel

Tumminia er en antik hård hvede, der bruges til brød, pizza og pasta og en af de ældste kornsorter – kendt tilbage til 7000 år BC.

Den sås i marts, høstes i juni og er da 2,5 m høj. Kornsorter fra Middelhavsområdet har et naturligt højt proteinindhold, og Tumminia har 12,5%.

Brød bagt af Tumminia har en lang holdbarhed. Opbevar det ikke i plastpose eller i køleskab, men blot i et klæde.

Købes på luxuslife i 1 kg. poser

5/5
Kr. 49,-
Næringsindhold pr. 100g Energi – 1463 kJ/350 kcal Fedt – 1,7 g -heraf mættede fedtsyrer – 0,2 g Kulhydrat – 71 g – heraf sukkerarter – 0,2 g Fiber – 9,8 g Protein – 12,5 g Salt – 0,006 g
økologisk mel - maiorca - specialmel til eks. kagerfra sikani

Maiorca – økologisk specialmel​

Maiorca blev kaldt bedstemormelet, fordi det oftest blev brugt til at lave slik af – der er f.eks. meget mel i lakrids.

Velegnet til kager, men kan også bruges til brød og pizza.

Naturligt højt proteinindhold på 12,2%.

Brød bagt af Maiorca har en lang holdbarhed. Opbevar det ikke i plastpose eller i køleskab, men blot i et klæde.

Købes på luxuslife i 1 kg. poser

5/5
Kr. 49,-
Næringsindhold pr. 100g Energi – 1463 kJ/350 kcal Fedt – 1,7 g -heraf mættede fedtsyrer – 0,2 g Kulhydrat – 71 g – heraf sukkerarter – 0,2 g Fiber – 9,8 g Protein – 12,5 g Salt – 0,006 g